English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Το ναρκωτικό της κρίσηςΔήμητρα Δρακάκη

“Το ναρκωτικό της κρίσης” έχει όνομα: κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη γνωστό και ως σίσα. Η ναρκωτική ουσία που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στους χρήστες όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες αλλά και χρήστες, έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις πιάτσες της Αθήνας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορεί εδώ και 25 χρόνια. Πρόκειται για αμφεταμινούχο συνθετικό ναρκωτικό, έναν τύπο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που παρασκευάζεται από τη μίξη διεγερτικών και τοξικών ουσιών όπως οινόπνευμα, χλωρίνη, μέχρι και υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων. Η μεθαμφεταμίνη είναι ένα ναρκωτικό, χρώματος λευκού σε κρυσταλλική μορφή.

 Η «κοκαΐνη των φτωχών», όπως αποκαλείται το παραισθησιογόνο ναρκωτικό έχει κατακλύσεις τις πιάτσες των ναρκομανών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο κυριότερος λόγος που έχει εξαπλωθεί τόσο η χρήση του είναι το χαμηλό του κόστος, καθώς η τιμή της δόσης είναι περίπου δύο-τρία ευρώ. Το ναρκωτικό αυτό παρασκευάζεται σε αυτοσχέδια εργαστήρια που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε πάρκα της πόλης, έτσι είναι απαλλαγμένο από το κόστος παραγωγής των φυσικών ουσιών και τις δυσκολίες εισαγωγής ή εξαγωγής του. Οι χρήστες το παίρνουν είτε εισπνέοντάς το από τη μύτη είτε καπνίζοντάς τo. Κυκλοφορεί και σε ένεση , όμως έχουν σημειωθεί και περιστατικά χρήσης από το στόμα.

Μάλιστα σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) σε 148 χρήστες σε πιάτσες της Αθήνας, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2011, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (ποσοστό 95,3%) απάντησε ότι γνωρίζουν για το σίσα, ενώ το 65,5% το έχουν ήδη προχωρήσει στη χρήση. Από αυτούς το 68% έχει καπνίσει σίσα, ενώ το 15,5% έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση. Επίσης, το 68,5% δήλωσε ότι κάνει περιστασιακή χρήση.

Ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) δηλώνουν ότι “τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας την εμφάνιση μεγάλου αριθμού συνθετικών ουσιών, είναι περίπου 30 με 40 νέες ουσίες το χρόνο και έχουμε συσσωρεύσει περίπου 200 ουσίες κυρίως με μεθαμφεταμίνη. Είναι ουσίες διεγερτικές που παράγονται από νόμιμες πρώτες ύλες σε υποτυπώδη εργαστήρια με ελάχιστες χημικές γνώσεις, επομένως είναι φθηνές και έρχονται να υποκαταστήσουν την κοκαΐνη και την ηρωίνη. Το “σίσα” είναι η πρώτη ουσία που από την Ελλάδα εξαπλώθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο.”

Οι παρενέργειές του είναι άμεσες και άκρως επικίνδυνες για την υγεία του χρήστη. Το δυνατό παραισθησιογόνο μετατρέπει τον χρήστη για τουλάχιστον 20 ώρες σε ένα πολύ επιθετικό άτομο, με τεράστια δύναμη και υπερκινητικότητα. Δημιουργεί ψευδαισθήσεις, επιθετικότητα, νευρικότητα και διάθεση για σεξουαλική δραστηριότητα. Αρχικά το πρόσωπο και το σώμα του χρήστη γεμίζει πληγές, η απώλεια βάρους είναι άμεση, το δέρμα γεμίζει ρυτίδες, τα δόντια σαπίζουν, ενώ καίγεται το λίπος στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι 25 και 30 ετών να μοιάζουν αποστεωμένοι. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ οι χρήστες του “σίσα” γερνούν σε διάστημα έξι μηνών. Τις ζημιές που προκαλεί στον οργανισμό τους η ηρωίνη σε 20 χρόνια, το “σίσα” τις προκαλεί σε ελάχιστο διάστημα.

Εκτός από το «σίσα», στις πιάτσες της Αθήνας έχει κάνει την εμφάνισή του ακόμα μία φτηνή ουσία, το «Τάι», που δεν είναι τίποτε άλλο από μια παραλλαγή της ταϋλανδέζικης ηρωίνης, με χαμηλή περιεκτικότητα δραστικής ουσίας.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των θεραπευτικών μονάδων, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος της λίστας αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης. Στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής αγγίζει έως και τα 8 χρόνια και τελικά καταργεί το δικαίωμα στη θεραπεία.


www.theinsider.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες.
- Σχόλια γραμμένα στα Greeklish δεν θα δημοσιεύονται.
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια.